Kanada: Nie je vhodný čas poslať na Ukrajinu vojenských inštruktorov

18.06.2024 Celý región

Ottawa 17. júna (TASR) - Kanada si nemyslí, že je vhodný čas na opätovné vyslanie kanadských vojenských inštruktorov na Ukrajinu. Uviedol to v pondelok kanadský minister obrany Bill Blair, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Blair hovoril s novinármi po stretnutí ministrov obrany NATO minulý týždeň, na ktorom bolo dohodnuté, že Aliancia prevezme väčšiu úlohu pri koordinácii dodávok zbraní na Ukrajinu.

"Rokovalo sa o misii NATO na posilnenie výcviku. Podľa môjho názoru nie sú v súčasnosti vhodné okolnosti pre vyslanie kanadských inštruktorov na Ukrajinu," povedal Blair.

"Myslím si, že v súčasnosti existuje celkom pochopiteľné znepokojenie týkajúce sa rozšírenia výcvikovej misie na Ukrajinu," dodal šéf kanadského rezortu obrany.

Kanada pomohla od roku 2015 s prípravou viac ako 40.000 ukrajinských vojakov. Svojich vojenských inštruktorov stiahla zo západu Ukrajinu krátko pred tým, ako ruské vojská vo februári 2022 vpadli na Ukrajinu. Kanadskí vojenskí školitelia sa presunuli do Británie a Poľska, kde ďalej pokračujú v práci s ukrajinskými vojakmi.

Rovnako aj Spojené štáty uviedli, že neplánujú na Ukrajinu vyslať vojenských inštruktorov, pripomína Reuters.
 

Vyberte región